Vi söker nu dig som vill samordna och driva informationssäkerhet- och säkerhetsskyddsfrågor på avdelningen för krisberedskap och civilt försvar.
På avdelningen för krisberedskap och civilt försvar arbetar vi med frågor som rör hälso- och sjukvårdens och omsorgens beredskap. Avdelningen ansvarar för samordning av myndighetens roll som sektorsansvarig myndighet, för myndighetens kontinuitetsarbete och för myndighetens kris- och krigsorganisation. På avdelningen finns idag tre enheter. Högt engagemang och öppet arbetsklimat utmärker avdelningen.
Om tjänsten
I vår vardag hanterar vi en stor mängd information och som en följd av avdelningens samhällsviktiga uppdrag är det av största vikt att informationen hanteras på rätt sätt så att den är tillgänglig för de som behöver den, att dess riktighet kan verifieras och att obehöriga inte får del av informationen. Avdelningen behöver ha ett systematiskt informations- och säkerhetsskyddsarbete som utgår från lagar och regler och som är anpassat till myndighetsövergripande processer och rutiner. Du kommer att samordna avdelningens arbete inom detta område, till exempel genom kartläggning och klassning av information, ta fram rutiner och andra stödjande dokument, utbildning av anställda och nyanställda, vidareutveckling av arbetssätt för att åstadkomma en systematik i det löpande arbetet samt stödja vid informationssäkerhets- och säkerhetsskyddsanalyser.
Du kommer att jobba verksamhetsnära och stötta både chefer och medarbetare i frågor om informations- och säkerhetsskydd. Då avdelningen är nystartad får du möjligheten att starta upp och etablera processer och rutiner för samordning av arbetet.
Du bör ha arbetat med liknande frågor tidigare så att du är trygg i din kunskap och har erfarenhet och metoder för att arbeta systematiskt och långsiktigt.
Tjänsten är placerad i avdelningschefens stödfunktion och kan även innehålla andra typer av stödjande uppgifter till avdelningen.
Om dig
Vi söker dig som är strukturerad och metodisk med ett starkt engagemang för ditt arbete. Du har en tydlig initiativförmåga och har uthållighet att driva långsiktiga arbeten. Din goda kommunikationsförmåga och laganda hjälper dig att skapa förtroende hos kollegor och samarbetspartners. Du har ett lösningsorienterat förhållningssätt till utmaningar och är lyhörd för verksamhetens behov. Vid rekryteringen kommer vi att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.
Vi söker dig som har
• relevant universitets- eller högskoleutbildning eller erfarenheter som arbetsgivaren bedömer likvärdig/motsvarande
• erfarenhet av arbete med kartläggning och klassning av information samt riskanalys inom informationssäkerhetsområdet
• erfarenhet av arbete med klassning och hantering av information som omfattas av säkerhetsskyddslagstiftningen
• god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska.
Det är meriterande om du har
• erfarenhet av kravställning gällande säkerhetsåtgärder i informationssystem vid upphandling och utveckling
• erfarenhet av att skapa styrande och stödjande dokument i enlighet med lagstiftning
• erfarenhet av arbete med risk- och sårbarhetsanalyser
• erfarenhet av systematiskt arbete med kontinuitetsplaner till exempel utbildning, övning och tester
• erfarenhet av arbete utifrån standarder, till exempel ISO 2700x-serien eller ISO 22301
• erfarenhet av att arbeta i en samordnande roll med många kontaktytor
• kunskap om lagar, förordningar och föreskrifter som styr säkerhetsskydds- och informationssäkerhetsarbetet inom offentlig verksamhet
• erfarenhet från arbete i samhällsviktig verksamhet.
Bra att veta
Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid och inleds med provanställning i sex månader. Du utgår ifrån kontoret på Västerbroplan i Stockholm, men har möjlighet att arbeta på distans upp till två dagar i veckan. Din tjänstetitel blir utredare och din placering är på avdelningen för krisberedskap och civilt förvar.
Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas. Du måste vara svensk medborgare, men får gärna ha utländsk bakgrund.
För att kunna göra en rättvis och likvärdig bedömning av dig som sökande använder vi oss av urvalsfrågor. Vi ber dig därför att svara på frågorna så utförligt som möjligt så att vi kan avgöra hur väl du matchar den efterfrågade kompetensen. Vi använder oss inte av personligt brev i vårt urvalsarbete, du behöver därför inte bifoga detta.
Om du har frågor om tjänsten, kontakta avdelningschef Taha Alexandersson taha.alexandersson@socialstyrelsen.se Vid frågor om rekryteringsprocessen, kontakta personalspecialist Hedvig Olsson hedvig.olsson@socialstyrelsen.se Facklig företrädare för SACO är Carl-Erik Flodmark Carl-Erik.Flodmark@socialstyrelsen.se Facklig företrädare för ST/OFR är Anders Nordlund anders.nordlund@socialstyrelsen.se Samtliga nås på telefonnummer 075-247 30 00.
Har du skyddad identitet? Kontakta angiven personalspecialist ovan.
Välkommen med din ansökan senast den 14 oktober 2024.